Maria och Teodor i topp

Maria Nordström, Ulricehamn och Teodor Pettersson, IFK Umeå – där har ni segrarna i NSD Classic 2018!

Maria vann femmilsloppet 55 sekunder före svensk längdåknings nya stjärna, Ebba Andersson, Sollefteå.

NSD Classic ingår som andra etapp i Volkswagen Tour och Maria, som vann den inledande sprinttävlingen i torsdags har nu ett gyllene läge att plocka hem totalsegern om hon håller undan i söndagens monsterklättring till toppen av Dundret.

-Får satsa på att det blir tredje gången gillt, säger Maria som slutat trea två gånger tidigare i Volkswagen Tour.

Maria och Ebba följdes åt i 35 kilometer, men sedan var förstaårsseniorens muskler tröttkörda och Ebba tvingades släppa.

– Det var ett bra lopp i början med bra och hård fart. Sedan är jag inte van att varken köra så här långa lopp eller att staka. Jag har stakat så här en gång tidigare och det var 10 kilometer så det här var ett snäpp upp. Men det var en rolig erfarenhet, och kul se hur kroppen reagerar när den börjar bli trött, säger Ebba Andersson.

Bland herrarna bjöd två långloppsspecialister Klas Nilsson, Skellefteå XC, och Johan Lövgren  landslagsåkarna som tävlar i Volkswagen Tour på en rejäl match.

Fyra åkare följdes åt ända in på upploppet och Teodor Pettersson kunde till slut vinna den rafflande spurtuppgörelsen en ynka sekund före Klas och ytterligare två före Johan. Näst bäst av touråkarna var Gustav Nordström som gick i mål som fyra.

Sprintspecialisten Pettersson var med i tätklungan från första stavtaget och kunde se konkurrenterna släppa en efter en och har nu ett kanonläge inför den avslutande klättringen i morgon.

– Efter halva loppet blev vi sex stycken och sedan har de trillat av en efter en. Till slut var vi fyra och sista kilometern samlade jag kraft. Det blir lite speciellt med spurterna då man åkt flera timmar jämfört med en sprint.

Resultat NSD Classic 2018>>