Banan

Kontrollerna

Mat och vätskekontrollern har alltid haft en framträdande roll för Dundret Runt och de har varit viktiga hållplatser för motionärerna under deras väg runt fjället. Redan vid starten 1965 tog Friluftsfrämjandet kontakt med ”stabila företag” som värdar för kontrollerna och i jubileumsskriften från 30 årsjubiléet 1994 konstaterar författaren:

”På Dundret Runt är det bara strävan att nå målet, utan tidspress, som gäller. Det innebär också att åkarna stannar lite extra och tar sig en välbehövlig paus på kontrollerna. På det sättet uppstår en kamratlig gemenskap.”

Den traditionen har verkligen fortlevt och idag finns fem kontroller på tremilsspåret och sju på femmilen. Kontroller där olika Gällivareföretag och organisationer bjuder Dundret Runt åkarna på färdkost på färden tillbaka till Hellnerstadion. I samtliga kontroller serveras sportdryck från UMARA samt blåbärssoppa och annat smått och gott så att energin räcker hela vägen. Se utbudet i respektive kontroll här nedanför.

Kontrollvärd - Boliden

25 km

De senaste 25 åren är det personalklubben vid Bolidens och Sveriges största koppargruva Aitik, utanför Gällivare som stått för service och feststämning vid Dundret Runts första kontroll. Här samlas alltid mycket folk och stämningen är gemytligt högljud, då alla fortfarande är pigga så tidigt in i loppet.

Vid kontrollen serveras: förutom blåbärssoppa och sportdryck från UMARA, godis av som Dumle, Marianne och Kexchoklad

 

Kontrollvärd - EuroMining

20 km

Kontrollen på baksidan av Dundret är en riktig klassiker i Dundret Runt-sammanhang. Från början sköttes den av Friluftsfrämjandets skidinstruktörer, i folkmun därför ofta kallad ”Främjarkontrollen”. Det är också här den mycket uppskattade varma renbuljongen serveras som blivit något av ett varumärke för Dundret Runt. Här möts  tre- och femmilsspåret en mil från närmaste väg.

Vid kontrollen serveras: förutom blåbärssoppa och sportdryck från UMARA, renköttsoppa (laktos- gluten- och mjölkfri) som innehåller renkött från Karlgrens Slakteri AB, salt, peppar, morot, palsternacka, purjolök och kålrot

5 milen

En extra kontroll!

Kontrollvärd - Lapland Airport samt Populair

34 km

Efter femmils spåret finns den första kontrollen. Här kan man få hjälp att valla om sina skidor medans man fyller på med energi. Med 34 km kvar till mål vill många stanna en stund och fika vid kontrollen utan att känna stress. Bara känna in just den känsla som Dundret Runt handlar om.

Vid kontrollen serveras: förutom blåbärssoppa och sportdryck från UMARA, bullar (ej gluten- och laktosfritt)

Kontrollvärd - XL-Bygg / Colorama

13 km

Det är 13 kilometer kvar till mål när Dundret Runt-spåret kommer fram mot Porjusvägen, E 45:an, här väntar en stunds välbehövlig vila och påfyllning av energidepåerna, med loppets mest krävande del framför sig.

De som har behov kan också få hjälp med lite nytt fäste under skidorna, den dryga milen in mot mål bjuder på lite stigningar där bra fäste är viktigt för att skidåkningen ska bli njutbar.

På kontrollen serveras: Blåbärssoppa, sportdryck från UMARA samt choklad.

Kontrollvärd - LKAB

10 km

Med en mil kvar tar LKAB emot åkarna,  något de gjort ända sedan 1988. Eftersom vi är mitt inne i banans mest krävande delar ligger kontrollerna lite extra tätt här.

Kontrollen kan man även nå som publik. Man parkerar vid avtagsvägen till Nietsak efter E45:an, därifrån går en pistad väg till kontrollen.

Vid kontrollen serveras: förutom blåbärssoppa, sportdryck från UMARA och kaffe, även varmkorv 

Kontrollvärd - Wangeskog

5 km

Vid sista kontrollen med fem kilometer innan målgång, är det dags att plocka fram det sista krafterna. Man har nått toppen på backen och resan ner mot Hellnerstadion är lättåkt. 

Här belönas första dam och herre i tävlingsloppet NSD Classic med ett spurtpris från Maskintjänst AB! 

Vid kontrollen serveras: förutom blåbärssoppa samt sportdryck från UMARA, även saft, kaffe och kanelbullar (gluten- och laktosfritt alternativ finns). Laktosfri mjölk . Ett utbud av godis finns för den som är sugen på något sött för att orka sista biten mot mål.

 

Mål - Coop Norrbotten

Mål

I mål välkomnas alla som åkt Dundret Runt med målfika i fiket inne i huvudbyggnaden på Hellnerstadion. Av tradition samlas man här för att prata om sina upplevelser under dagen. Det är här man har tid att riktigt samtala med nyfunna bekantskaper och gamla vänner. Samtidigt som man får något gott att äta innan det är dags för dusch och uppfräschning.

Här serveras: kaffe, te, varm saft, klämmor från Polarbröd, glutenfria kanelbullar och bananer. Mjölken som serveras är laktosfri.