Slide

Kontrollerna

Mat och vätskekontrollern har alltid haft en framträdande roll för Dundret Runt och de har varit viktiga hållplatser för motionärerna under deras väg runt fjället. Redan vid starten 1965 tog Friluftsfrämjandet kontakt med ”stabila företag” som värdar för kontrollerna och i jubileumsskriften från 30 årsjubiléet 1994 konstaterar författaren:

”På Dundret Runt är det bara strävan att nå målet, utan tidspress, som gäller. Det innebär också att åkarna stannar lite extra och tar sig en välbehövlig paus på kontrollerna. På det sättet uppstår en kamratlig gemenskap.”

Den traditionen har verkligen fortlevt och idag finns fem kontroller på tremilsspåret och sju på femmilen. Kontroller där olika Gällivareföretag och organisationer bjuder Dundret Runt åkarna på färdkost på färden tillbaka till Hellnerstadion.

Kontrollvärd - Boliden

25 km

Ann-Marie Turdell och Eva Persson ansvarade för kontrollen under 23 år, de senaste 25 åren är det Boliden som stått för servicen.

Läs mer >>

Kontrollvärd - EuroMining

20 km

Den klassiska ”främjarkontrollen” med renbuljong. Friluftsfrämjandet hade från början denna kontroll tillsammans med Karlgrens slakteri. 

Läs mer>>

5 milen

Två extra kontroller

Kontrollvärd - Gällivare Måleri

37 km

Fram till 1988 var detta en ICA-kontroll som sköttes av Elis och Ingegerd Hallin, därefter har KIAB Gällivare Snabbgross skött kontrollen under många år. De senaste åren är det Gällivare Måleri som varit värd. 

Läs mer>>

Kontrollvärd - Råneträsk Stugförening

29 km

1977 startade denna kontroll av Klas och Eva Beyron. Nu är det Råneträsk Stugförening som bjuder på förtäring på den mest avlägsna platsen efter Dundret Runt spåret. 

Kontrollvärd - XL-Bygg / Colorama

13 km

Där Dundret Runt spåret åter når civiliserade trakter och E45:an kommer man XL-Bygg/Coloramas kontroll. Kontrollen var från början belägen på en ö i Kelvasjön ca 2 km före dagens position, men flyttades hit 2011. 

Läs mer >>

Kontrollvärd - LKAB

10 km

Med en mil kvar av Dundret Runt tar LKAB emot åkarna.  Något de gjort sedan 1988. Hit når man även som publik. Man parkerar vid avtagsvägen till Nietak efter E45:an.

Läs mer >>

Kontrollvärd - Wangeskog

5 km

Sista kontrollen, nu ser man nästan målet på Hellnerstadion.  Wangeskog är ny värd för kontrollen från 2020. Första dam och herre i tävlingsloppet NSD Classic som passerar här vinner också Wangeskogs spurtpris på 5.000 kronor!

Läs mer >>

Coop Norrbotten

Mål

Som så många gånger tidigare tar COOP Norrbotten emot Dundret Runt åkarna i målet med kaffe, smörgås och bullar. Sedan starten 1965 har målservicen bl a skötts av Lotta-kåren. 

Läs mer >>