För dig som gillar att åka fort Loppet
NSD Classic

Sedan 2012 är NSD Classic en självklar avslutning på tävlingssäsongen för många. Efter mycket jobb med att lösa alla små detaljer kan vi tillslut berätta hur NSD Classic 2021 kommer se ut. Det blir såklart en specialvariant där mycket är nytt men mycket är också precis som vanligt.

Tävlingen kommer att genomföras under 3 veckors tid, mellan 20/3 – 11/4. Detta för att du själv ska kunna välja när du vill genomföra loppet utan att det ska riskera att bli trängsel.  Du får starta ensam, tillsammans med en kompis, tidigt på morgonen, mitt på dagen eller på kvällen. Allt är helt ditt val. 

Tidtagningen kommer du sköta på egen hand genom att registrera ditt lopp med valfri GPS enhet, vanligtvis en klocka eller din mobiltelefon. Efter loppet laddar du sedan upp ditt resultat och ditt deltagande är därmed fullföljt.

När
20 mars till 11 april
Start
När du vill
Teknik
Klassisk stil
Distans
50 km
Tidtagning
Med egen GPS
Banan
Ny bana som går runt centrala Gällivare
Prispengar
ER-Consult – Bergspris (9 km )

3000 kr

ER-Consult – Bergspris ( 40 km )

3000 kr

Bergspris delas ut till snabbaste herr och damåkare vid passering av banans högsta punkt. 

Wangeskog – Spurtpris
5000 kr

Spurtpriset delas ut till den herr och damåkare som snabbast tar sig genom halva loppet.

Först i mål
10 000 kr

Snabbaste herr och damåkare över hela distansen tilldelas NSD:s segerpremie på 10 000 kr.

Banan

Tävlingen genomförs på i huvudsak, för Gällivarebor välkända, Kommunrundan. Start och mål sker vid badplatsen Sandviken väster om Gällivare centrum. 

Observera alltså att tävlingen inte genomförs på ordinarie NSD Classic bana. Detta då det inte är möjligt att garantera goda skidförhållanden på denna sträckning under en sådan lång tidsperiod. 

Viktig information

Tävlingen genomförs på egen risk och det är väldigt viktigt att du följer uppsatta regler både för din egen säkerhets skull och för att vi skall få en rättvis tävling. Skulle du bli påkommen med att bryta mot reglerna blir du omedelbart diskvalificerad.

Du är skyldig att uppdatera dig om nedanstående information innan du startar ditt lopp.

  • Tävlingen genomförs i klassisk stil.

  • Tävlingsbanan är öppen för allmänheten och du är skyldig att visa hänsyn till andra skidåkare.

  • Det är inte tillåtet att ropa ”ur spår”. Du som deltar i tävlingen skall åka om skidåkare på ett säkert sätt.

  • Ett antal vägövergångar finns längs banan. Iaktta alltid stor försiktighet vid passage. Biltrafik förekommer.

  • Vi passage genom tunnlar iaktta alltid stor försiktighet. Vissa tunnlar är så smala att det inte är möjligt att mötas. Det förekommer även skotertrafik i tunnlar.

  • Risken för förekomsten av sten och grus är stor vid flertalet av passagerna. Arrangören ansvarar inte för skador på skidor. Vid tveksamheter om snöläget rekommenderar vi alltid att man tar av sig skidorna och går sträckan.

  • Under tävlingen kommer du passera järnvägen mellan Gällivare och Kiruna vid två tillfällen, spåret är frekvent trafikerat. Övergången är oövervakad. Det är obligatoriskt att ta av sig skidorna vid passage. Det är strängt förbjudet att passera spåret vid annalkande tåg. Passerar du övergången när tåg närmar sig innebär det diskvalificering.

  • Pågrund av en skogsavverkning ca 2,7 km efter start delar skidspår och skoterled samma sträckning på en sträcka av  ca 1,3 km. Samma sträcka passeras på slutet av loppet.
Anmälan

Anmälningsavgift: 300 kr

Seedning

Vi har tyvärr inte ännu fått besked från Vasaloppet om du kan räkna årets NSD Classic som seedningsgrundande för 2022 års Vasalopp.