Skidåkning När den är som bäst
Dundret Runt Logotyp

Dundret Runt har sedan starten 1965 varit ett motionslopp utan tidtagning och den traditionen har hållits vid liv. Ta dig sedan runt berget i din egen takt, man behöver inte ha bråttom. Klocka 14:00 dras snöret vid Porjusvägen och där är det 13 km kvar till målet.

3 mil

Tremilen är en lättåkt sträckning i huvudsak längs med myrarna som omger Dundret. Matkontrollen efter en mil där 5 mils spåret återansluter till 3 milen är uppskattad hos både skidåkare och publik. Här elds det och bjuds på stärkande renbuljong.  Några kilometer efter Malmkontrollen väntar banans enda egentliga utförslöpa ner till den gamla slåttermyren Tunturistavosjänkkä. När man har åkt 17 km väntar uppförsbackarna längs efter Porjusvägen som är en nog så tung utmaning för många motionärer men nästan 2 mil i benen. Här ligger kontrollerna extra tätt och efter sista matkontrollen är det fem lätta kilometer till målet på Hellnerstadion.

När
2022
Teknik
Klassisk stil
Distans
31 km
Tidtagning
Nej

5 mil

Långa Dundret Runt var ursprungligen sex mil och mycket fruktad, många jämförde den med Vasaloppet trots att den var tre mil kortare. Nu är banan kortad till fem mil, (46 km för att vara exakt) men den är ändå en rejäl utmaning.
Efter en mils stakning längs Harrträsket och över ändlösa myrar når man banans andra kontroll vid Renforskningen. Detta är en numera nedlagd forskningsstation där Statens Lantbruksuniversitet bedrev forskning kring nödutfordning av renar. Här får femilsåkarna nödutfordring i form av blåbärssoppa och sportdryck. Det behövs, för nu startar banans mest krävande avsnitt med tunga stigningar över Kuolpapasset.
Nästa stora utmaning  kommer efter halva loppet när man skall upp på Saivovaara, en lång sugande backe som följer en rågång. Efter Saivovaara väntar en kilometerlång, välförtjänt, utförslöpa innan man återansluter till tremils spåret och får sin belöning i form av renbuljong.

När
2022
Teknik
Klassisk stil
Distans
47 km
Tidtagning
Nej